Heraanleg Koningin Louisa-Marialaan

Op 18 april 2020

Binnenkort kunnen de gemeente Leopoldsburg en netbeheerder Fluvius starten met de heraanleg van de Koningin Louisa-Marialaan, de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel en brede fietspaden in het centrum van Leopoldsburg. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir leverde hiervoor de definitieve omgevingsvergunning af.

“De herinrichting biedt ruimte voor een kwalitatief openbaar domein met meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Ook de waterkwaliteit zal erop vooruit gaan door de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel en een wachtbekken ter hoogte van de Asbeek.”, stelt Demir.

Nu minister Demir de omgevingsvergunning afleverde kunnen de gemeente Leopoldsburg en Fluvius overgaan tot de heraanleg van de Koning Louisa-Marialaan, vanaf de Romain Defeuterstraat tot en met het kruispunt met de Hechtelsesteenweg (N73). Ook het kruispunt zelf wordt heraangelegd. Samen met de wegeniswerken zal ook een gescheiden rioleringsstelsel worden heraangelegd. Daarvoor kunnen de gemeente en Fluvius rekenen op een subsidie van de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM). Het oppervlaktewater zal in een bufferbekken van 508 m³ worden opgevangen vooraleer het vertraagd afgevoerd wordt via de Asbeek.

In het nieuwe ontwerp is plaats voorzien voor fietspaden, parkeerplaatsen en voetpaden. De nieuwe rijweg wordt 5 meter breed en aangelegd in asfalt. Aan de ene zijde komt een aanliggend fietspad, aan de andere kant een parkeerstrook met achterliggend fietspad, telkens van 1,75m breed. De aanleg van deze fietspaden kadert in de doortrekking van het functionele fietspad. In het project is ook veel aandacht voor groenaanleg, waarbij o.a. hagen worden geplant tussen het fietspad en de parkeervakken. Tussen de parkeervakken worden straatbomen  voorzien.

“We zijn enorm blij dat de heraanleg van de Koningin Louisa-Marialaan ook een overdekte fietsenstalling voorziet”, zegt fractieleider Diane De Volder N-VA Leopoldsburg. “Ter hoogte van het gemeentehuis zal er plaats zijn voor een 40-tal fietsen. Hiermee wordt ook één van de speerpunten van ons verkiezingsprogramma gerealiseerd”, aldus Diane De Volder.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is