Ongelijke behandeling van verenigingen

Op 25 maart 2022

Op 20 maart 2022 werden op feestelijke wijze twee padelterreinen in gebruik genomen. Aan deze heuglijke gebeurtenis ging een hele voorgeschiedenis vooraf. 


In het verleden 
Andere verenigingen kregen in het verleden subsidies. Drie jeugdverenigingen kregen ieder 100.000 EUR voor vernieuwing van hun lokalen, een manege kreeg 4.000 EUR voor een elektriciteitskast en een voetbalclub 95.000 EUR voor beregening terreinen en vernieuwingswerken. Dit alles verkregen ze onder de vorm van subsidies, zonder te moeten terugbetalen. De gronden van deze verenigingen zijn niet allemaal eigendom van de gemeente. Bovendien mag die voetbalclub – gratis en exclusief – gebruik maken van de 2 robotmaaiers van de gemeente – kostprijs 35.000 EUR. 


Twee maten en twee gewichten 
Wanneer een tennisclub onze inwoners wil laten padellen en hiervoor twee terreinen wil aanleggen, dan zou je verwachten dat de gemeente dit ook ondersteunt. 

Verkeerd gedacht! Geen subsidie hiervoor. Enkel een (renteloze) lening van 45.000 EUR (voor een investering van 90.000 EUR), terug te betalen in de jaren nadien. Eerst vroeg de gemeente nog een hoofdelijke borg van elk van de bestuursleden, maar op het allerlaatste moment werd die eis (gelukkig) geschrapt.

Wat wel bleef: de eis van de meerderheid om een “mol” in de algemene vergadering van de vzw te kunnen plaatsen. Normaal is een algemene vergadering een besloten vergadering. Zo kan je bijvoorbeeld ook  geen vergadering van het schepencollege bijwonen. Dit geldt ook voor een algemene vergadering van een vzw: die vergadering is enkel voor de leden van de vergadering, achter gesloten deuren. De gemeente legt zich hier niet bij neer: het gemeentebestuur wil een persoon aanduiden om te luistervinken op die algemene vergadering. Een indringer, als het ware. Ongehoord !  

 

N-VA in actie 
N-VA Leopoldsburg is verontwaardigd over zoveel oneerlijkheid. Op de gemeenteraad heeft de N-VA-fractie de houding van, en ongelijke behandeling door het gemeentebestuur aan de kaak gesteld. Hierop kregen we … nul komma nul reactie. Over de infiltrant van de meerderheid die voor jaren in de algemene vergadering wordt binnengeloodst: geen reactie. 

 

Het kan nóg beter – met N-VA 
Als N-VA blijven we pleiten voor een allesomvattend subsidiereglement. Voor subsidies voor sport, cultuur en welzijn, voor investeringssubsidies, nominatieve toelagen en het ter beschikking stellen van lokalen en infrastructuur. Zodat álle verenigingen op gelijke basis behandeld worden. Gemeenten zoals Hasselt tonen aan dat dit kan. "Onze” meerderheidspartijen in Leopoldsburg willen hier niet van weten. Ze hanteren liever een politiek van twee maten en twee geZichten, ook wel “verdeel en heers” genoemd, of ook: vriendjespolitiek. 

N-VA wil álle verenigingen ondersteuning bieden. Op gelijke en eerlijke basis en zonder inmenging.
Wij zullen op deze nagel blijven kloppen. En in 2024 kunt u op ons rekenen. 

Bart Vissers  Ondervoorzitter
Liesbeth Jannis Gemeenteraadslid  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is