Zorgunits weggestemd

Op 5 juni 2020

Minister Beke neemt het voortouw om N-VA voorstel voor zorgunits weg te stemmen.

N-VA Leopoldsburg stelde op de gemeenteraad van 3 juni voor dat het gemeentebestuur haar stedenbouwkundige voorschriften aanpast, zodat er wettelijk geen bezwaren meer zijn voor het plaatsen van tijdelijke zelfstandige zorgunits. De meerderheid in de gemeenteraad, onder leiding van de Vlaamse Minister van Zorg Wouter Beke, stemde dit voorstel weg.

Een tijdelijke zelfstandige zorgunit is een zelfstandige ‘op zich’ staande tijdelijke constructie naast een bestaande woning. Het plaatsen van zo’n woonunit is minder ingrijpend voor de bewoners van de bestaande woning dan een zorgwoning, vereist minder investering en kan nadien verplaatst of hergebruikt worden. 

Vreemd met andere woorden dat op de gemeenteraad van 3 juni de meerderheid, bestaande uit CD&V en sp.a, tégen stemde: het voorstel moest zogezegd nog eerst voorgelegd worden aan Ruimtelijke Ordening. Nochtans was het voorstel tijdig ingediend. De lijnen werden getrokken door Wouter Beke als voorzitter van de gemeenteraad. 
Ook het alternatief om dan alvast te stemmen over de intentie tot aanpassing van de stedenbouwkundige voorschriften, werd van tafel geveegd. 

Diezelfde Wouter Beke staat, in zijn andere persoonlijkheid als minister van welzijn, wél achter zulke zorgunits in Hasselt. Het Hasseltse initiatief werd door CD&V-parlementslid Katrien Schryvers opgepikt en gebracht in het Vlaams Parlement.  Er gelden dus twee maten en twee gewichten, afhankelijk wie het punt brengt.

Wij betreuren dat het zo moeilijk blijft voor de meerderheidspartijen – en ieder individueel gemeenteraadslid – om een goed voorstel uit de oppositie te aanvaarden. Dit gebeurde in het verleden namelijk ook al eens. Eigen prestige gaat blijkbaar vóór op wat goed is voor de inwoners. Dit zal N-VA Leopoldsburg er niet van weerhouden positieve oppositie te blijven voeren voor het welzijn van de Kampenaar.

 

Contactpersonen:

Voorzitter N-VA Leopoldsburg en Heppen:       Dorinda Vandecauter   0494/ 12 17 61
Fractieleider N-VA Leopoldsburg en Heppen:   Diane De Volder           0479/ 64 85 13
Dossierbeheerder zorgunits N-VA Leopoldsburg en Heppen     Marco Nicoli    0477/29 14 30

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is